PAR & PPFD

Zodra je het internet op gaat wordt je overgoten met zin en onzin van iedereen die kweeklampen wil verkopen. De hoogste wattages, de grootste hoeveelheid lux, lumen, candela en efficiëntie van fotonen enz.. Ze beloven allemaal de beste resultaten voor je planten maar geen van bovenstaande meetgegevens is de juiste. Wat moet je nu geloven? In de tuin- en kassenbouw draait het om de PAR-waarde!

PAR

PAR staat voor Photosynthetically (fotosynthese) Active Radiation (actieve straling) en geeft aan welk licht planten nodig hebben om tot fotosynthese te komen. Lumen, Candela en Lux worden gebruikt door mensen als maatvoering en als eenheid voor de hoeveelheid licht. Deze gegevens zijn allen waarneembaar met het menselijk oog, dat is niet met PAR, PAR is geen meeteenheid.

Als we het hebben over LED kweeklampen, is het probleem bij het gebruiken van de waarde lux dat je andere waardes krijgt dan wanneer je de hoeveelheid PAR meet. Blauw licht tussen 400nm en 500nm en rood licht tussen 600nm en 700nm zijn namelijk minder aanwezig binnen het waarneembare spectrum voor de mens. 

Photosynthetic Photon Flux Density – PPFD

PPFD wordt gemeten in micromol per vierkante centimeter per seconden (μmol/m2/s) en geeft aan hoeveel licht er op een bepaalde plek op de plant aankomt. Het is een lastige grootheid om te meten, dat komt omdat een LED groeilamp bijvoorbeeld, natuurlijk meer μmol in het centrum van het lichtbaken bevat dan aan de zijkanten. Belangrijk is dus om een goede gemiddelde waarde te hebben. Eén meting is dus nooit voldoende om de PPFD van een groeilamp vast te stellen. Ook is de PPFD afhankelijk van de hoogte waarop de lamp hangt gedurende de test. Om perfecte meetresultaten te krijgen zal je dus zowel horizontale als verticale metingen moeten doen op verschillende plekken onder de lichtbron (groeilamp).